CafeUni neden DasSözlük oldu?

Almanca Türkçe Sözlük CafeUni, 2016 sonbaharında DasSözlük adını aldı

„Neden“ sorusunun cevabı bu yazıda

1999 yılında başlayan Almanca Türkçe sözlük yazma serüvenim, ilk olarak 2001 yılında internet ortamında sunduğum Mydictionary/Süpersözlük ile başladı. Yerinde saymayı sevmediğim ve hep ileri şiarıyla çalıştığım için bu ekipteki şahsı bulunduğu yerde bırakıp Türkçe-Almanca sözlüğümün içeriğini 2008 sonunda CafeUni adı altında kullanıma sundum. Kapitalist yaşama, düşünme ve çalışmayı yeterince içerlenememden olsa gerek, Almanca Türkçe Sözlük çalışmalarımın ilkinde isim hakları, ikincisinde ise veri tabanı iki farklı „admin“ tarafından ele geçirildi. Mydictionary adı, orta çağdan kaldığı izlenimi veren ilk dizaynı ile çarçur edilirken, CafeUni’nin gasp edilen veri tabını ise kopya bir sitede, suupso adı altında, Türkçe dahi bilmeyen bir kişi tarafından internet ortamında peşkeş çekiliyor. Sebep? Kanımca para ve hırs.

CafeUni’nin tümden ele geçirilme girişimini engellemiş ve isim haklarını Federal Patent Dairesi’nde güvence altına almış olsam da sözlüğe yapılan saldırıların sonu gelmedi. Şantajla beş haneli bir Euro meblası talep eden, vermeyince CafeUni’ye saldırarak, yavaşlatan ve 2015 sonunda yeni forumun verilerinin kaybolmasına sebep olan hatalar zincirini tetiklediğini düşündüğüm bu zatta karşı başlattığım hukuki süreç, henüz sona ermedi – maalesef. 2014 martından beri geç de olsa bir adalet bekliyoruz ama bakalım, gün ola devran döne…

Peki ama bütün bu olup bitende benim suçum yok mu? Var! Para getirmese dahi profesyonel bir iş yapıldığında bunun için gerekli alt yapıyı, işleyişi ve kontrolü yaşama geçirmek şart. Kısacası, ilgili şahısların anlamsız ve saçma hırsları olduğu kadar Mydictionary/Süpersözlük ve CafeUni’deki yarı amatör çalışma ortamının de suçu olduğunu kesin bu olup bitenden. Bunun sorumlusu da benim.

2014 başında Google tarafından PR4 (.com) ve PR5 (.de) ile değerlendirilen Almanca Türkçe Sözlük CafeUni, geçen 2,5 yıllık süreçte büyük zarar gördü. Dolayısıyla, farklı bir donanımla, daha profesyonel, kontol edip idare edebeliceğim, yazılımcılara bağımlılık ilişkilerinin minimuma indirildiği bir ortam oluşturmak olduğu kadar, yeni bir isimle yola devam etmek zorunluluk haline geldi. DasSözlük ismi işte bu zorunluluktan ortaya çıktı. Ve bence gayet de iyi oldu.

Özetle söylemek gerekirse: Şimdiye kadar CafeUni.de ve CafeUni.com adresleri altında sunduğum Türkçe Almanca sözlük çalışmama, bundan sonra DasSozluk.com adresinden devam edeceğim. Kullanıcılar bu yeni isme alışıncaya kadar, CafeUni alan adlarını bir süre daha DasSozluk.com adresine yönlendireceğim. Daha sonrasında – yani koşullar oluştuğunda – CafeUni adı altında yeni bir proje başlatacağım: CafeUni, Almanya’da üniversite öğrenimi görmek isteyen gençlere yönelik bir hizmet sitesi haline gelecek. Böylece CafeUni ismi, bir süre sonra, bu isme daha yaraşır bir içeriğe kavuşacak.

Selamlarımla

M. Mustafa Şahin

Ein Gedanke zu „CafeUni neden DasSözlük oldu?

Schreibe einen Kommentar