Almanca Türkçe Sözlük Forum

Anayasa degisikligi  


0

Merhabalar,

Pazar gününkü referandumdan sonra sonuçları hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek isterim.

İnternette Türk gazetelerine baktım, Taraf gazetesine göre AB yeni Anayasanın kabul edilmesini "memnuniyetle karşılaştı":

http://www.taraf.com.tr/haber/ab-dogru-bir-adim-cok-memnun-olduk.htm
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen- Ruijten, anayasa değişikliğinin halk oylamasında net bir sonuçla kabul edilmesini memnuniyetle karşılayarak, Türk vatandaşlarını tebrik etti. Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen- Ruijten, yaptığı açıklamada, “Halkoylamasındaki net sonuç, Türk vatandaşlarının kendilerine yeni haklar getiren daha demokratik bir Türkiye’ye desteğini güçlü şekilde gösterdi. Anayasa paketiyle getirilen ombudsmanlık, askeri yargının görev alanının kısıtlanması ve memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı önemli ileri adımlar. Bu nedenle Türk vatandaşlarını tebrik ediyorum” dedi.

Radikal gazetesine göre Orhan Pamuk 26.08.2010 tarihinde şunları dedi:

Anayasa değişikliğini onaylamanın "AKP’yi desteklemek ya da hükümete güvenoyu vermek anlamına gelmeyeceğini" belirten yazar Pamuk, referandumda 'evet' oyu kullanıp, seçimlerde AKP’ye oy atmayacak çok sayıda kişi olabileceğine de dikkat çekti.

1980 askeri darbesiyle birçok insanın büyük sıkıntılar yaşadığını hatırlatan, 12 Eylül ile hesaplaşmak gerektiğini ifade eden, yeni Anayasa’yı bu hesaplaşmanın yolunu açan bir kapı olarak gördüğünü vurgulayan Pamuk şunları söyledi:

"Benim Anayasa değişikliğindeki oyum evet... 12 Eylül anayasasından zaten memnun değilim. Anayasadan çok fazla anlamam çünkü siyasi ve hukuki bir belgedir. Ben, 12 Eylül'ün kendisinden memnun değilim.

Bazı seçmenler de işin siyasileşmesi yüzünden 12 Eylül’e önem vermiyorlar. Bu, mevcut hükümete hayır kampanyası haline sokulduğu için hayır diyecekler. Bu anayasa değişikliklerine hayır diyenlerin bir kısmının, değişkliklerin iyi olduğunu düşündüklerine inanıyorum..."

Fikirlerini paylaşan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Selâmlar

 
0

Eva Merhaba,

Çok uzun konu...buluştuğumuzda anlatırım. :)-D

 
0

Tamam. Buluşmamıza şimdiden seviniyorum! :)-D

 
0

Merhaba Eva,

Biz burada ona "anayasa değişikliği" değil "yargıyı ele geçirme hamlesi" diyoruz. Elin Oomen- Ruijtenları, Joost Lagendajkları, bizim Orhanımız Pamuğumuz anlamaz bu işlerden...

 
0

Tesadüfen gün yüzüne çıkan örneklerden sadece bir tanesi:
http://haber.gazetevatan.com/depodaki-sandiklardan-hayir-cikti/329006/1/Manset

Değirmenin suyu nereden geliyor?
http://haber.gazetevatan.com/ihh-aracilik-etti/329000/1/Gundem

 
0

Merhaba sözcük gezgini,

Cevabın için teşekkür ederim. Linki koyduğun makaleleri okudum, gerçekten insanı düşündürüyor...

Belki buluştuğumuzda seninle de bu konuyu konuşabiliriz.

Selâmlar

 
0

Avrupa'nın alkışlaması ne yazık ki, tıpkı 1982 Anayasasına yağan eleştiriler gibi Türkiye'yi tanımazlıktan geliyor. Orhan Pamuk 'evet' demiş olabilir. Bunu yaptıysa, Anayayasa değişikliğinin metnini okuduğunu umarım. Çünkü bayağı kabarık ve 'Otto Normalverbraucher' tarafından anlaşılamaz bir metindir. 'Evet' diyenler hemen Anayasa mahkemesi'ne 'bireysel başvuru' yağdırdılar ki, Anayasa Mahkemesi web sayfasında bir açıklamanın yapılmasına gerek duymuştur.

Böyle bir 'paket' değişikliğinin her zaman ciddi sakıncalar var, ben şahsen bu yüzden reddederdim. 12 Eylül darbecilere mahkeme yolunu açacağız diye söz veriliyor, halk bunu olumlu karşılar ve derhal 'evet' der. Ama gözden kaçırılan önemli ince noktalar olabilir.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimi siyasallaşmış. Bu, Türkiye'nin koşullarında olumlu bir adım değil. Özal zamanında, siyaseten tarafsız olması gereken bir Cumhurbaşkanı'nın Yüksek Mahkemeye iki kişilik kontenjanıyle neye kalkabileceği gördük. Üyelik için gerekli şartları haiz olmıyan, ama kendisine yakın bir profesörü atamaya kalkmış, o zamanki Mahkem Başkanlığı adamın yemin içmeye kabul etmemiş ve böyle sıradışı bir hamle ile açık bir Anayasa ihlaline engel olmuş. Neden sıradışı? Çünkü Cumhurbaşkanı'nın bu atamasına karşı herhangi bir yargıyolu yoktu. Türkiye'deki siyasi kültür değişmiş ise iyidir. Değişmemiş ise ...

Durumu her yönüyle henüz incelemediğim için, fazla yorumda bulunmam yanlış olur. Ama son olarak şunu demek isterim; 1982 Anayasası dahil her Anayasanın kalitesi sonuçta uygulayıcısının kalitesine bağlıdır. Alman Anayasası (Grundgesetz) bence 'iyi' Anayasalardan sayılmaz. Lafzı kabarık, zor anlaşılır ve üstelik Anayasada görülmesi şaşırtıcı olan hükümler bulunmaktadır. Ancak, Alman Anayasasına hayran olanlar (bendeniz dahil), bunu Anayasa metnine değil, uygulayıcıların dikkatliğine, uyanıklığına bağlarlar. Yani, bugünkü Alman Anayasa sistemi, Anayasanın metnini yazanlar değil, Federal Anayasa Mahkemesi, doktrin ve Federal Mahkeme (Bundesgerichtshof), Federal İdare Mahkemesi (Bundesverwaltungsgericht) gibi yargı organları yaratmıştır. İlginç olan, bu yargı organlarının üyelerinin seçimine siyaset girmesidir, ancak partilerarası öyle bir denge kurulmuştur ki, sistemimiz bundan henüz bir zarar görmemiştir. Aynı sistem her ülkede uygulanmıyabilir...

"Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir. Yalnız, ilim ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının tekâmülünü idrak etmek ve terakkiyatını zamanında takip eylemek şarttır. " Mustafa Kemal ATATÜRK

 
0

Merhaba Sayın Rumpf,

Verdiğiniz ilginç açıklamalar için teşekkür ederim.

Ben maalesef hukukî mesellerden bir şey anlamam, bu nedenle buradaki uzmanların birinin hüküm vereceğini ummuştum.

Sağ olun!

 
  
Arbeitet

Bitte Anmelden oder Registrieren




Almanca Türkçe Sözlük Forumu DasForum’a hoşgeldiniz! Almanca öğrenmek isteyenlerin, Almanca öğretmenlerinin, Almanca eğitmenlerinin, çevirmenlerin ve mesleği gereği Almanca ile içli dışlı olan herkesin ihtiyacına uygun 25 bin civarında üstün kaliteli kaydın yer aldığı forumun kullanımı tamamen ücretsizdir. Forumda yer alan metinleri okumak için kaydolmanıza gerek yoktur. Yeni bir konu açmak ya da forumdaki bir yazıya cevap yazmak isteyenlerin ise DasForum’da ücretsiz bir hesap açmaları gerekmektedir.

DasForum’da saygın bir üslup ve dostane bir atmosferin hakim olduğunu özellikle belirtmekte fayda var.  Forumdaki bir diğer önemli konu ise soruların soruluş şekliyle ilgili. Bu yüzden DasForum’da yeni bir konu açmadan önce forum içinde araştırma yapmanın yanı sıra, Almanca dilinde yazılmış bu metni ve bu metne cevaben yazılı Türkçe metni okumanızı salık veririz.


Herzlich willkommen im kostenlosen, originalen deutsch-türkischen Lern- und Übersetzungsforum von DasSözlük! Das Forum ist ein Teil von DasSözlük und dient als kostenlose Austauschplattform für alle User. professionelle Übersetzer, Sprachwissenschaftler, Lehrer, Autoren, Journalisten sind hier genauso willkommen wie Türkisch-Lernende oder andere Laien.




LÜTFEN DİKKAT:

Eski CafeUni-hesaplarının tamamına yakınını yeniden kullanıma açmayı başarabildik. Forumdaki eski hesabını aktifleştirmek isteyenlerin şifremi unuttum fonksiyonunu kullanması rica olunur.
Eski forum kayıtlarının DasSözlük’e aktarımı esnasında bazı yazıların yanlışlıkla farklı bir rumuz altında yayına girdiğini tespit ettik. Aktarım işleminin bu amaç için geliştirdiğimiz özel bir yazılım ile yapıldığını belirtir bu durumdan olumsuz etkilenen tüm kullanıcıların affına sığınırız. Sözkonusu sorunu elle düzeltmek bir hayli meşakatli olacağı için çok gerekmediği müddetçe bu şekilde devam edilmesi ricamızı kabul etmenizi dileriz.

CafeUnis alte Forum ist wieder online! Wer sich im Forum einloggen will, wird gebeten die „Kennwort-Vergessen-Funktion“ zu benutzen. Wir konnten fast alle Accounts retten.


AFRtour: Almanya Fuar Turu B2B Partneriniz. Transfer, rehber, şehir turu, otel vb.

Baklava7 : Baklava AVM’si. Dünyanın ilk tatlı ürünler sipariş pazarı

SuperSözlük: Büyük Türkçe deyimler, atasözleri, eş, benzer ve zıt anlamlılar sözlüğü.

WebDolmetscher: Alman mahkemeleri ve devlet dairelerinde geçerli Türkçe-Almanca mükemmel çeviri.