Almanca Türkçe Sözlük Forum

Davetiye / Çağrı Belgesi / Celpname  


0

Alman mahkemelerinin davalıya veya tanığa duruşma yeri ve tarihini bildirmek için gönderdikleri "Ladung"un güncel Türkçedeki karşılığı nedir? "Davetiye" mi "Çağrı Belgesi" mi? Eski terim olan "Celpname" tamamen ortadan kalktı mı?

Almancaya çevirdiğim Türk mahkeme kararlarında tanık "davetiye çıkartılması" yoluyla duruşmaya "çağrılıyor" (eski: celp ediliyor). Buna göre, "Davetiye" ile "Çağrı Belgesi" birbiriyle eşanlamlı, "Celpname" sözcüğü ise artık pek kullanılmayan eski bir terim olsa gerek. Doğru mu?

 
0

dediklerinin hepsi kullanılıyor sanırım, ama

YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E. 2006/17-299
K. 2006/281
T. 5.12.2006
SAVUNMA HAKKININ KISITLANMASI
MAL BEYANINDA BULUNMAMA
CELPNAME
SANIĞA CELPNAME GÖNDERİLMESİ
İSTİNABE YOLUYLA SORGUYA ÇEKİLME

gibi

23. Ocak 2011 - Resmi Gazete

anayasa mahkemesinin e: 2006/71, k: 2008/69 sayılı kararı

imzasını alacağı ve sanığa celpname gönderileceği, tanık gösterilmişse onun da celp edileceği kurala bağlanmıştır anayasa mahkemesi’nin eşitlik ilkesi ile ilgili olarak verdiği birçok kararda belirtildiği üzere, aynı durumda olanlara aynı kuralların uygulanması halinde eşitlik ilkesine aykırılıktan söz edilemez icra ve iflas kanunu’nda belirtilen suçları işleyenler ile başka yasalarda belirtilen suçları işleyenler eylemlerinin farklılığı nedeniyle aynı durumda değildirler bundan dolayı yasakoyucunun icra ve iflas kanunu’nda bazı suçlar için farklı usul getirmesi, anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaz öte yandan, itiraz konusu kural ile dilekçeyi alan mahkemenin duruşma için hemen gün tayin edip şikayetçinin imzasını alması, sanığa celpname göndermesi ve tanık gösterilmiş ise onun da mahkemeye getirilmesi yasakoyucunun takdirinde olan usul kuralları olup anayasa’ya aykırı bir yönü bulunmamaktadır başvuran mahkeme, maddenin beşinci fıkrasının son tümcesi

celpname halen hukuki terim olarak kullanılıyor ve hele hele Türkiye'deki her kişi tarafından mahkeme korkusuyla birlikte anlaşılıyor sanırım.

çağrı belgesi'ni sadece açıklayıcı bir tarzda olarak gördüm

"Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir. Yalnız, ilim ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının tekâmülünü idrak etmek ve terakkiyatını zamanında takip eylemek şarttır. " Mustafa Kemal ATATÜRK

 
  
Arbeitet

Bitte Anmelden oder Registrieren




Almanca Türkçe Sözlük Forumu DasForum’a hoşgeldiniz! Almanca öğrenmek isteyenlerin, Almanca öğretmenlerinin, Almanca eğitmenlerinin, çevirmenlerin ve mesleği gereği Almanca ile içli dışlı olan herkesin ihtiyacına uygun 25 bin civarında üstün kaliteli kaydın yer aldığı forumun kullanımı tamamen ücretsizdir. Forumda yer alan metinleri okumak için kaydolmanıza gerek yoktur. Yeni bir konu açmak ya da forumdaki bir yazıya cevap yazmak isteyenlerin ise DasForum’da ücretsiz bir hesap açmaları gerekmektedir.

DasForum’da saygın bir üslup ve dostane bir atmosferin hakim olduğunu özellikle belirtmekte fayda var.  Forumdaki bir diğer önemli konu ise soruların soruluş şekliyle ilgili. Bu yüzden DasForum’da yeni bir konu açmadan önce forum içinde araştırma yapmanın yanı sıra, Almanca dilinde yazılmış bu metni ve bu metne cevaben yazılı Türkçe metni okumanızı salık veririz.


Herzlich willkommen im kostenlosen, originalen deutsch-türkischen Lern- und Übersetzungsforum von DasSözlük! Das Forum ist ein Teil von DasSözlük und dient als kostenlose Austauschplattform für alle User. professionelle Übersetzer, Sprachwissenschaftler, Lehrer, Autoren, Journalisten sind hier genauso willkommen wie Türkisch-Lernende oder andere Laien.




LÜTFEN DİKKAT:

Eski CafeUni-hesaplarının tamamına yakınını yeniden kullanıma açmayı başarabildik. Forumdaki eski hesabını aktifleştirmek isteyenlerin şifremi unuttum fonksiyonunu kullanması rica olunur.
Eski forum kayıtlarının DasSözlük’e aktarımı esnasında bazı yazıların yanlışlıkla farklı bir rumuz altında yayına girdiğini tespit ettik. Aktarım işleminin bu amaç için geliştirdiğimiz özel bir yazılım ile yapıldığını belirtir bu durumdan olumsuz etkilenen tüm kullanıcıların affına sığınırız. Sözkonusu sorunu elle düzeltmek bir hayli meşakatli olacağı için çok gerekmediği müddetçe bu şekilde devam edilmesi ricamızı kabul etmenizi dileriz.

CafeUnis alte Forum ist wieder online! Wer sich im Forum einloggen will, wird gebeten die „Kennwort-Vergessen-Funktion“ zu benutzen. Wir konnten fast alle Accounts retten.


 

Dieses Forum wird angeboten von: Übersetzungsbüro Türkisch-Deutsch