Nüfus Kayıt Örneği

Bölüm: Türkçeden Almancaya Çeviriler · 8 mesaj ·

Gast

Açıklamalar:

1. Kişi ve kişilerin kaydı kütüğe uygundur

2. İşbu nüfus kayıt örneği S.S.K 'ya ibraz edilmek üzere düzenlenmiş olup başka amaçla kullanılamaz

3. İşbu nüfus kayıt örneği düzenleme tarihinden itibaren 3 ay geçerlidir.

Hüviyetim ve ikametgahım hakkında yukarıda yazılı bilgilerin doğru olduğunu ve tarafıma yapılacak kanuni tebligatı aşağıdaki adreste kabul edeceğimi beyan ederim.

Yanıtlar (7)

Saadet

Biraz suistimal olmuyor mu? Sakın profesyonel bir çeviri olmasın?

Gast

Selam arkadaşım

suistimal olmuyormu diye sormuşsun ben bunu anlayamadım nüfus kayıt örneğinin çevirisini yaparken karşılaştığım sorundan dolayı yukarıdaki cümleleri sordum.Benim Almancam sizlerinki kadar iyi değil.Ben bu forum sitesinde insanların birbirlerinin bilgilerinden faydalanacağını düşünüyordum.Benim burada her hangi bir kötü niyetim yok ama sizin tarafınızdan yanlış anlaşılacak bir şey varsa lütfen belirtin

Saadet

Sayın s.Borahan,

Tabii ki bilgi alış verişinden yanayım, o konuda hiç bir sorunum yok. Ancak işaret etmek istediğim husus şu: Tercüme bürolarında çalışan veya sahibi olan pek çok kişi ilgili dili (bu durumda Almanca) bilmeden âdeta şablon yaratarak piyasaya çeviri işi yapmaktadırlar. Ben bunu açıkçası tercümanlara karşı bir haksızlık olarak nitelendiriyorum. Elbette başakaları farklı düşünebilir. Ayrıca bir insan niçin "nüfus kayıt örneği" çevirsin ki, hele bir Almancamı geliştirmek için bir resmî belge tercümesi mi yapayım, diyor?

Gast

Serdar Beye katılıyorum ve hatta, soru sahibinin yazdığı mesajın cafeuni'nin ana sayfasındaki özetini okur okumaz, yani foruma girmeden, bu yönde bir şüphem oluşmaya başlamıştı. Bir SORUnun bulunduğunu umduğum foruma tıklayınca da şüphelenmekte (maalesef) haklı olduğumu üzülerek gördüm: değil bir soru cümlesi, bir soru işareti dahi yok! Elindeki NKÖ'nün bir kısmını olduğu gibi aktarmış sadece.

Bu ne biçim bir çıkarcılık ve nasıl da alenen yapılıyor aklım almıyor. İlk mesaj sahibi bir de hiç çekinmeden başından sonuna kadar doğru olan Serdar adlı kullanıcının mesajına cevaben - halâ - iyi niyetli olduğunu savunuyor.

Mesajda geçen konunun, cümlelerin, ifadelerin ve kelimelerin her biri için kılı kırk yaran tercümanların alın terinden böyle bir çırpıda yararlanmak istenmesi nedir? Buna bir ad bulamıyorum ve yurt dışında da biz Türkler yine biz Türk kökenli bazı vatandaşlarımız tarafından benzer davranışlarla kötü temsil edildiğimiz için son derece üzülüyorum. TR'deki saygısızlıklar zaten diz boyu.

An s.Borahan: Das ist empörend mein lieber Freund, weil das nicht zumutbar ist, denn es gehört sich nicht so und ausserdem ist so ein Verhalten aeusserst frech, verabscheulich, ausgefuchst, beschaemend und so vieles mehr. Da denkt wohl jemand, dass er andere User für blöd halten kann. Solche "Beitraege" verdienen nicht einmal eine kleine Aufmerksamkeit von nur einpaar Sekunden, es sei denn eine ernsthafte Beantwortung. (Belki oturup biraz Almanca çalışır bu cümlelerden sonra.)

Kaynak mesajın sahibinden adab-ı muaşeret kuralları bile değil, basitçe başkalarının emeğine saygı göstermesini rica ediyorum.

Bu tür mesajların redaksiyondan geçmemesi dileğiyle, herkese öğrenerek çalışmanın zevkini ve bazıları için de Allah'tan öğrenme merakı nasip etmesini diliyorum.

Gast

Gördüğüm kadarıyla burada hem nüfus kayıt örneğinden hem de ikametgâh ilmühaberinden pasajların çevirisi isteniyor. Serdar ve Selma rumuzlu arkadaşların düşünce ve kaygılarını paylaşıyorum. Bu tür isteklerle her gün karşılaşıyor ve hangi amaca yönelik olduğunu bildiğim hâlde kerhen de olsa yardımcı olmaya çalışıyorum. Tek derdim, ülkemde yapılan çevirilerin utanç vesilesi olmamasına bir nebze olsun katkıda bulunmak. Üstelik böylece her gün ücretsiz olarak yararlandığımız sitenin ziyaretçi sayısı da artacaktır. Fakat "grev kırıcılık" yapmamak adına, Serdar, Selma ve diğer arkadaşlar yardımcı olmayı reddettikçe ben de onlara katılacağım.

Saygılar

Gast

Türk milletinde utanma duygusu yoktur, ama ben alman toplumu icinde türk oldugumdan utaniyorum cogu zaman.

Ayrica bu forumda almanca ve türkce dillerini iyi seviyede yazanlari (konusanlari) okudukca kendime bu kisileri örnek aliyorum dil bilim konusunda.

Orta anadolu türklerinin almanyada dil (almanca) konusunda cok kötü oldugunu biliyorum.

Sebcan

böyle genellemeler yüzünden alman toplumu da her yabancı uyruklu vatandaşı aynı zannedip bir kefeye sokmaya kalkarlar. Ben alman toplumunda hiç bir türkün yaptığından utanmam çünkü utanılacak birşeyse eğer o bireyin yaptığı birşeydir koskoca bir milletin değildir...

Forumda tartışmaya katıl → Yanıt yazmak, teşekkür etmek ve kendi mesajını eklemek için DasSözlük uygulamasını aç.

Sözlükteki ilgili maddeler

Bu kelimelerle ilgili diğer konular