Almanca Türkçe Sözlük Forum

Mavi kart sahipleri Türkiye'de yeminli tercümanlık yapabilir mi?  

Seite 2 / 2 Vor

0

Anayasada, kanunlarda daha neler neler yazıyor...
Ama böyle başa böyle tarak.
Aslında mavi kart yerine "mor" kart verilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum. Ayrıca mor kart sahipleri bedava makarna, bulgur, kömür, buzdolabı, çamaşır makinesi dağıtımından da yararlanmalıdır.

 
0

Valla burada (Samsun) bir 1. Noter var (yeni geldi), T.C. Nürnberg Başkonsolosluğunun kayınbiradere 3 yıl önce verdiği Nüfus Cüzdanını kabul etmedi. Neymiş efendim kişinin şimdiki hali bıyıksız, üç yıl önce verilen belgedeki fotoğrafı bıyıklıymış. Kendisi Konsolosluk tarafından düzenlenen bu belgeyi MERNİS'ten takip edemezmiş falan filan. Tabiki bütün milletin içinde ağzıma geleni söyledim, saydım, amma velakin, Nuh dedi Peygamber demedi, tınmadı bile. Demem o ki, Mavi Kart ne ki!

Selam
Pico

 
0

İyi Sabahlar

Pico gülerek okudum gerçekten. Sayın Noter esasen haklı ama burada haksız gibi.
Kişinin görünümü farkedilemeyacek kadar değişirse bunu istemeye hakkı var ama sakal 1 haftada uzayan birşey olayı gerçeşten abartmış ya da gerçekten fotoğrafdaki kişi ile gerçek kişiyi ayırt edememis olabilir. Hemen art niyetli düşünmemek lazım. Ama anlattığın kadarıyla ortada kayınbiraderini tanıyamama gibi bir sorun değilde işi yokuşsa sürme var...

Selamlar

Bu mavi kart mevzusunu takip ediyorum. Şuan ki yasaları bilmiyorum ama kişiye bu hak verildiyse ya da yasalar buna halen olanak tanıyorsa yapılacak tekşey ilgili kanunu bulup dünyadan bihaber iş güzar memura bunu ibraz etmek yine dik kafalılık yaparsa sözkonusu kanunu belirterek yazılan bir dilekceyle müracat etmek. Yalnız dilekceyi elden verirseniz kayıt numarasını almayı unutmayın. Ya da dilekceli müracatınızı iadeli taahütlü mektupla yapman. Ama yazdığınız dilekcenin sonuna cevabın sözkonusu duruma ilişkin mevcut yasalarla belirtilmesini isteyin. Yoksa kısa yoldan kestirip atarlar iş uzar. Dilekcenize olumsuz bir cevap gelirse 10 gün içinde yeni bir dilekçe verebilir ya da mahkemeye verebilirsiniz.

Ukalalık gibi görmeyin ama ben eskiden devlet içindeki böyle işgüzar, dünyadan bihaber memurlarla ya da resmi, özel kurumlarla, birkaç defa uğraştım. Bölge idare mahkemisine bile verdim işim uzadı ama kazandım. Ama genelde belirttiğim gibi bir dilekceyle işimi hallettim.

Fakat burada önemli olan konuya ilişkin yasalardan emin olmak...

Selamlar

 
0

Okyanusda Bir Damla merhaba,
Noter maalesef yardımcı olmaya hevesli olmayan, aksine işi zorlaştıran bir yapıya sahip. Bu olaydan hemen sonra başka bir Noterliğe gittik. İlk işim Noter vekiline kimlik ile yeni çekilmiş fotoğrağı vererek her hangi bir sorun çıkıp çıkmayacağını sormak oldu. Noter vekili, ne münasebet, hiç bir sorun olmaz dedi, vekaletnameyi düzenleyip verdi. Demek ki elinden geldiğince vatandaşa yardımcı olan, yani yapılabilir olanı yapan, ya da kendisini hiç sıkıntıya sokmayan, vatandaşa yardımcı olmamayı kendisine meslek edinen resmi kurum zatları mevcut. Biraz sert oldu ama, durum bu.

Selam
Pico

 
0

Das Ganze überrascht mich und auch nicht. Ich lese gerade mal wieder 'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz' von Aziz Nesin... Tarak kafaya göre ... B)

"Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir. Yalnız, ilim ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının tekâmülünü idrak etmek ve terakkiyatını zamanında takip eylemek şarttır. " Mustafa Kemal ATATÜRK

 
0

Noch etwas:

Mavi kart beruht jetzt auf dem Art. 28 (nicht mehr 29) des neuen Staatsangehörigkeitsgesetzes aus 2009.

"Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir. Yalnız, ilim ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının tekâmülünü idrak etmek ve terakkiyatını zamanında takip eylemek şarttır. " Mustafa Kemal ATATÜRK

 
0

Önceleri "pembe" olan kart, ne işe yarayacağını kimse izah edemeyince sil baştan yapılıp açıklanamayan nedenlerle "mavi" oldu.

Bizim millet anlarsa, kırmızı kartı anlar!

Sadece doğu ile batı arasında değil, akıllılık ile akılsızlık, izan ile izansızlık, insaf ile insafsızlık ve mantık ile mantıksızlık benzeri bir çok mefhum arasında gidip geliyoruz.

Tek istikrarlı olduğumuz alan, insan gibi olmayı becerememek galiba...

Di mi ama?

 
0

Arkadaşlar,

Alman vatandaşlığına geçerek Türk vatandaşlığından çıksanız dahi sizin haklarınızı korumak adına kurulmuş bir kurum var. 2010 yılında kurulan ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik olan "Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı" Başbakanlığı bağlı olarak kuruldu. Bence mavi kartlarınızı ve bunların Türkiye'de de tanınması için resmi başvuruda bulunabilirsiniz. Şu adresten bakabilirsiniz:

http://www.ytb.gov.tr

 
0

Profesör gec kaldiniz o kitabi okumaya
:)-D

Ama Yeminli tercümanlik meselesine gelelim.

Sayin Profesör belki yardim edebilir.

Yeminli Tercümanligi düzenleyen Yasa Noterlik Yasasidir.

Orada tercümanin Türk vatandasi olmasi yazmiyor.

Peki nerde yaziyor? Bilen var mi??

Ayrica<. Alm. Fed. C. inde Türkler yeminli tercüman olduklarina göre mesela bir Alman vatandasi neden Türkiye de yeminli tercüman olamasin??

Yani mesleklerin icrasi icin ya yabancilara yasak olmali ya da vatandaslik meselesi sart olarak önceden kosulmus olmali, hukuken böyle degil mi?

AFC ile TC arasinda Mütekabiliyet Anlasmasi yok mu??

Selamlar

 
0

Merhabalar,

Mavi Kart hin Mavi Kart her... Pembe Kart mavi olmuş şimdi.... Bunu duymayan kalmamıştır sanırım.
Nasıl da mizahi bir dil ile anlatmışsınız bürokrasi cenderesini; Süper diyaloglar! :)

İnanın koptum gülmekten ağlanacak halimize. Teşekkürler herbirinize.
Ama aynı anda, Mavi Kart hakkında epey bilginledim de diyebilirim hani...

403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29 uncu maddesini değiştiren 29.06.2004 tarih ve 5203 Sayılı Kanun ...........................
denildiğinde, ahkam kesebilecek kadar yani... :)

"Gülerken Bilgilenmek"de buna denir herhalde ve şu da bir gerçek ki, gülerken öğrenilenler nedense unutulmuyor,
taze kalıyor hep.

Ya Sözcük Gezgini'nin "Mor" Kart önerisi ne diyeyim ?.. "Çıkar kanunu sal çayıra!" Sevgili Sözcük Gezgini,
makarnalı, bulgurlu, kömürlü... maddelerle; hem de mor yani lila. " Lila, die letzte Versuchung" gibi...
.
Burada yazılanlar sahne oyunu haline getirilebilir bence. Ekip de bir harika, mizah duyguları pek güçlü.
E hadi o halde.. Bühne frei! Veeee sahne! :)

@asalanzade... Sayın Profesör diyor ki: "Das Ganze überrascht mich und auch nicht. Ich lese gerade mal wieder
'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz' von Aziz Nesin..." Tam bu konun üstüne basmış bence. Ne unutturabilir ki "Yaşar Yaşamaz"ın
"yaşadığı" trajikomik olayları..
.
Görüyoruz, yaşıyoruz işte, sizler de ne güzel dile getirmişsiniz, Aziz Nesin tadında... benzeri olaylar hala güncelliğini koruyor,
bizde malzeme bol, zihniyet aynı zihniyet.

Aziz Nesin'i de bu vesile ile anmış olalım saygıyla.

Pico, "Valla burada (Samsun) bir 1. Noter var (yeni geldi)......." .der ve benim de aklıma bir soru gelir. Biraz aptalca/komik bir soru belki
ama, ne demişler: "Es gibt keine dummen Fragen, nur dumme Antworten!.." ;)

Bu "1. Noter", "2. Noter", "13. Noter" .........n diye numaralandırılan sistemin/sıralamanın arkasında yatan
mantık nedir acaba? Merak ederim, nedir ki? Semtlere, bölgelere göre bir sıralama filan mı?..

Kantürk bu koularda işin ehli, tıpkı Sayın Profesör gibi, belki ikisinden biri cevaplar...:)
Teşekkür ederim şimdiden

Selamlar

 
0

Günaydın Arkadaşlar,
Yukarıdakileri okuyunca, ben de anılarımdan bir şeyler yazayım dedim. Almanya’da yaşayan kız kardeşim izine geldi. Nüfus cüzdanı eskidiği için, değiştirmek istedi. Burada nüfus idaresine gittik. Nüfus idaresi, muhtardan ikamet belgesi getirmemiz (O zamanlar ikamet belgesi muhtarlar tarafından veriliyordu. Şimdi nüfus idarelerinden alınabiliyor) gerektiğini söyledi. Biz de muhtara gittik. Mahalle muhtarı, kız kardeşimin bu mahallede ikamet etmediğini, Almanya’da ikamet ettiğini gerekçe göstererek, belgeyi vermedi. Tekrar nüfus idaresine gittiğimizde, ikamet belgesi olmadan, nüfus cüzdanının yenisinin verilemeyeceği söylendi. Kardeşim de nasıl olsa Türkiye’ye gidiyorum, orada yenisini alırım ümidiyle, Almanya’da ki konsolosluğa müracaat etmemiş. Ve biz de şikâyet için vali yardımcısına çıktık. Bize, nüfus idaresinin haklı olduğunu söyledi ve elimiz boş çıktık. Neymiş efendim, kardeşim gelirken Almanya’dan ikamet belgesi getirmesi gerekiyormuş. Sonuç olarak, kardeşim kayıtlı olduğu nüfus idaresinden, ikamet belgesi olmadığı için (Ne alaka ise! ) yeni nüfus cüzdanını alamadı ve daha sonra Almanya’ya gidince konsolosluk aracılıyla yenisini alabildi.
Bunun gibi daha nice anılar anlatabilirim. Örneğin, adamın soyadı Kılıç, ama Almanlar evrakta Kilic yazmış. Ben evrakı çevirirken, Kılıç yazıyorum. Ve bana niçin belgedekinin aynısını yazmadım, diye sitem ediliyor, ben de bunu izah etmek zorunda kalıyorum. Mürüvvet kelimesini Alman Mürüwet yazmış, ben Mürüvvet diye yazıyorum, niye kelimeyi değiştirdiğim sorgulanıyor. Nasıl ama?
Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.
Saygılarımla.

Wer ständig glücklich sein will, muss sich oft verändern | Konfuzius.

 
0

Her ne kadar 1., 2., 3. ve 4. sınıf Noterler olsa da
Noterlikler ihtiyaca göre çoğalıyor
Bakırköy'de anlaşılan 45 adet Noterlik var.
Çoğaldıkça basit olarak sıra nosu veriliyor anlaşılan

Noterliklerin mahkemelere veya iş merkezlerine yakın olması gerekiyor.

ALINTIDIR:

İKİNCİ KISIM
Noterlik Dairesinin Yerinin Tesbiti ve Değiştirilmesi
Noterlik dairesinin yerinin tespiti
Madde 2 - Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde kurulan noterlik dairesinin yeri, o noterliğin bağlı bulunduğu noter odası ile mahalli Cumhuriyet Savcılığının düşüncesi alındıktan sonra Adalet Bakanlığınca tespit edilir.
İlgili oda Bakanlığa görüşünü bildirmeden evvel, açılacak noterliğin yerinin tesbiti için bir üyesini görevlendirebilir. Bu üye incelemesini bir rapor ile odaya bildirir. Oda saptayacağı görüşünü, varsa belgeleri ile birlikte noterliğin bulunduğun yer Cumhuriyet Savcılığına gönderir. Cumhuriyet Savcılığı da gerekli gördüğü araştırma ve incelemeleri yaptıktan sonra kendi görüşü ile birlikte evrakı Adalet Bakanlığına yollar.
Noterlik dairesinin iş merkezlerinde mümkün olduğu oranda mahkemelere ve bankalara yakın yerlerde açılması hususu göz önünde tutulur.

http://www.tnb.org.tr/default.aspx
http://www.tnb.org.tr/GenelBilgiler/noterlikkanunu_tr.htm
http://www.tnb.org.tr/HIZMETLER/YAZILAR/yonetmelik.htm

NOTERLİK KANUNU
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
Noterlik mesleği
Madde 1 – Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.

Noterliklerin kurulması ve yetki çevresi
Madde 2 – Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde, o mahkemenin yargı çevresindeki noterlik işlerini görmeye yetkili olmak üzere bir noterlik kurulur.
(Ek ikinci fıkra: 2/3/2005-5309/1 md.) Ancak asliye mahkemesinin yargı çevresinin birden çok ilçeyi kapsaması durumunda, gerektiğinde diğer ilçelerde de noterlik kurulabilir.
Şu kadar ki, bir ilin belediye sınırları içinde birden fazla noterlik bulunduğu takdirde, her noterlik, bağlı olduğu asliye mahkemesinin yargı çevresi ile sınırlı olmaksızın, il belediyesi sınırları içindeki bütün noterlik işlerini görmeye yetkilidir.
(Ek dördüncü fıkra: 14/7/2004-5219/8 md.) Asliye mahkemesinin kaldırıldığı ilçelerdeki birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterliklerin faaliyetleri devam eder. Bu yerlerde birden çok noterlik de kurulabilir. Asliye mahkemesi bulunmayan ilçelerde faaliyetleri devam eden veya yeniden kurulan aynı yargı çevresi içerisinde olup aynı belediye hudutları içerisinde bulunmayan noterlikler hakkında 109 uncu madde hükmü uygulanmaz.(1)

"Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir. Yalnız, ilim ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının tekâmülünü idrak etmek ve terakkiyatını zamanında takip eylemek şarttır. " Mustafa Kemal ATATÜRK

 
0

Kantürk, sana zahmet verdim ama konuya açıklık getirmen çok iyi oldu.
Anladım şimdi. Çok teşekkür ederim, eline sağlık!

Haklısın, Bakırköy'de 46. Noterlik yok anlaşılan, aradım taradım ama bulamadım... ;)

Selamlar ve iyi geceler.:)

 
0

Mavi kart sahipleri yemin zaptı çıkarabilir. Ankara' daki Noterler Birliği: 0312-218 80 00 / 2501 Aylin Hanım- Hukuk Departmanı. Ancak: Bu numaradan ve Aylin Hanım dan direk bilgi almanız mümkün değil, çünkü Noterler Birliği yalnızca Noterlere bilgi verme yetkisine sahip. Uzun lafın kısası, zabıt çıkarmak istediğiniz Noter' e rica ederek Ankara Noterler Birliğini arattırıp, Mavi Kart ile Yemin Zaptı çıkarılabildiğine dair direk bilgiyi Noter' in bizatihi almasını sağlamalısınız.

 
Seite 2 / 2 Vor
  
Arbeitet

Bitte Anmelden oder Registrieren




Almanca Türkçe Sözlük Forumu DasForum’a hoşgeldiniz! Almanca öğrenmek isteyenlerin, Almanca öğretmenlerinin, Almanca eğitmenlerinin, çevirmenlerin ve mesleği gereği Almanca ile içli dışlı olan herkesin ihtiyacına uygun 25 bin civarında üstün kaliteli kaydın yer aldığı forumun kullanımı tamamen ücretsizdir. Forumda yer alan metinleri okumak için kaydolmanıza gerek yoktur. Yeni bir konu açmak ya da forumdaki bir yazıya cevap yazmak isteyenlerin ise DasForum’da ücretsiz bir hesap açmaları gerekmektedir.

DasForum’da saygın bir üslup ve dostane bir atmosferin hakim olduğunu özellikle belirtmekte fayda var.  Forumdaki bir diğer önemli konu ise soruların soruluş şekliyle ilgili. Bu yüzden DasForum’da yeni bir konu açmadan önce forum içinde araştırma yapmanın yanı sıra, Almanca dilinde yazılmış bu metni ve bu metne cevaben yazılı Türkçe metni okumanızı salık veririz.


Herzlich willkommen im kostenlosen, originalen deutsch-türkischen Lern- und Übersetzungsforum von DasSözlük! Das Forum ist ein Teil von DasSözlük und dient als kostenlose Austauschplattform für alle User. professionelle Übersetzer, Sprachwissenschaftler, Lehrer, Autoren, Journalisten sind hier genauso willkommen wie Türkisch-Lernende oder andere Laien.




LÜTFEN DİKKAT:

Eski CafeUni-hesaplarının tamamına yakınını yeniden kullanıma açmayı başarabildik. Forumdaki eski hesabını aktifleştirmek isteyenlerin şifremi unuttum fonksiyonunu kullanması rica olunur.
Eski forum kayıtlarının DasSözlük’e aktarımı esnasında bazı yazıların yanlışlıkla farklı bir rumuz altında yayına girdiğini tespit ettik. Aktarım işleminin bu amaç için geliştirdiğimiz özel bir yazılım ile yapıldığını belirtir bu durumdan olumsuz etkilenen tüm kullanıcıların affına sığınırız. Sözkonusu sorunu elle düzeltmek bir hayli meşakatli olacağı için çok gerekmediği müddetçe bu şekilde devam edilmesi ricamızı kabul etmenizi dileriz.

CafeUnis alte Forum ist wieder online! Wer sich im Forum einloggen will, wird gebeten die „Kennwort-Vergessen-Funktion“ zu benutzen. Wir konnten fast alle Accounts retten.


AFRtour: Almanya Fuar Turu B2B Partneriniz. Transfer, rehber, şehir turu, otel vb.

Baklava7 : Baklava AVM’si. Dünyanın ilk tatlı ürünler sipariş pazarı

SuperSözlük: Büyük Türkçe deyimler, atasözleri, eş, benzer ve zıt anlamlılar sözlüğü.

WebDolmetscher: Alman mahkemeleri ve devlet dairelerinde geçerli Türkçe-Almanca mükemmel çeviri.