Almanca Türkçe Sözlük Forum

Çeviri cümlelerindeki şahıs/kurum isimlerini siliniz!  


0

Machen Sie bitte alle Personen-/Betriebsnamen in den DE/TR-Übersetzungssätzen unsichtbar, bevor Sie sie ins Forum eingeben!

Sayın yöneticiler,
Sayın meslektaşlarım,

Bazı çeviri cümlelerinde geçen kişi/kurum/kuruluş/firma v.b. adlarının XXXX veya ........ konarak gizlenmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmediğine ve bazı çeviri konusu cümlelerin ilgili şahsa veya kuruluşa hakaret/ler içerebildiğine dikkatinizi çekmek istedim. Hedefteki kişi ya da kuruluş kim/ne olursa olsun, bunun ne forumun tarafsızlık, kalite ve saygınlık ilkeleri, ne çevirmenlik mesleğimizin ahlak anlayışı ve ne de insani değerler ile bağdaştırılamayacağı tartışma götürmez bir gerçektir. Çevirmenlik mesleği hiçbirimize; hiçbir kişiye ve kuruluşa hakaret etme, suçlama, hor görme, tepeden bakma, "çamur atma" v.s. hakkı vermez! Lütfen mesleğimizi edep/insana saygı kuralları içinde yapalım. Forum böyle insanlık onurunu lekeleyen, ahlak dışı kötülüklerin değil, aksine insanlığın ortak paydasındaki iyiliklerin ve güzelliklerin neşredildiği ve paylaşıldığı bir ortam olmalıdır.

Bu vesileyle genel bir kural olarak bütün üyelerden foruma danışacakları bütün Türkçe-Almanca çeviri cümlelerindeki kişi/kurum adlarını mutlaka gizledikten/sildikten sonra foruma girmelerini rica ediyorum (wenn ich darum bitten dürfte). Böylece forumda yaşanabilecek gereksiz zaman israfının, tartışmaların, yazışmaların, yanlış anlaşılmaların, husumetlerin, gönül kırgınlıklarının, alınganlıkların v.s. önlenmesine önemli bir katkı sağlanacağı kanaatindeyim.

Anlayışınıza ve desteklerinize şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla
Salih

P.S.: In Absprache mit der Forum-Leitung kann dieser Beitrag in die Rubrik "Allgemeines über CafeUni und Bekanntmachungen/Grundregeln fürs Fragen im Forum" übertragen werden.

 
0

Salih,

als ich dich vor fünf Monaten von Tureng zu CafeUni brachte, hätte ich mir nicht träumen lassen, was ich damit anrichtete. Nach kurzer Anwesenheit hier im Forum hast du begonnen, dich zum selbst ernannten Moderator oder Administrator aufzuschwingen, indem du hier nach Belieben Regeln formuliert und aufgestellt hast. Du gibst dir dadurch selbst den Anstrich des Unparteiischen, nicht Angreifbaren, der über der Sache (und über den anderen) steht und für das Forum nur das Gute will.

Tatsächlich aber ist das nichts als eine schlechte Tarnung. Du versuchst mit allen Mitteln, das Forum zu dominieren, den anderen deine Vorstellungen aufzuzwingen, sie mundtot zu machen und das Forum in deiner Richtung umzugestalten.

Dass man die Eigennamen von Personen und Firmen sowie Aktenzeichen, Versicherungsnummern, Kennzeichen u. dgl. aus Übersetzungsanfragen löscht, ist eine Selbstverständlichkeit, an die sich praktisch jeder hier ohnehin schon immer hält. Was du aber versucht hast, indem du diesen Aufruf auch gezielt in meine Anfrage
http://forum.cafeuni.com/read.php?3,19603,page=1
gepostet hast, ist nichts anderes, als mir und Leuten, die denken wie ich, den Mund zu verbieten. „başbakanımız“ ist genauso wenig ein Eigenname wie „unsere Bundeskanzlerin“ oder „unser Präsident“. Das sind Amtsbezeichnungen und keine Namen. Außerdem genießen Personen, die in der Öffentlichkeit stehen, nicht denselben Schutz der Privatsphäre wie du und ich. Hinzu kommt, dass ich überhaupt nichts über den von dir offenbar verehrten Ministerpräsidenten Erdoğan geschrieben habe, sondern lediglich nach einer geeigneten Übersetzung eines von ihm selbst verwendeten Ausdrucks suchte. Der von mir zitierte Satz stammt aus einer türkischen Tageszeitung, wurde in der Türkei veröffentlicht, und ist im Internet auffindbar.

Dass du versucht hast, mir hier den Mund zu verbieten, empört mich sehr! Und ich kann nur sagen, ich hoffe, dass du endgültig bei deiner Entscheidung bleibst, das Forum zu verlassen, und wir in Zukunft von deinen anmaßenden und autoritären Anwandlungen verschont bleiben! (Übrigens hätte es gereicht, deinen Abschied an einer Stelle zu posten, dass du ihn gleich vier oder fünf Mal ins Forum gestellt hast, zeigt nur, dass es dir an Bescheidenheit fehlt und du dich für sehr wichtig hältst.)

Deine Appelle für Toleranz sind nichts als Lippenbekenntnisse. Toleranz forderst du für deine eigenen Ansichten ein, wenn aber jemand etwas schreibt, das dir aus politischen Gründen nicht passt, sind dir auch die unfairsten Mittel recht, um ihn um Schweigen zu bringen.

Lebe wohl!
Eva

 
  
Arbeitet

Bitte Anmelden oder Registrieren




Almanca Türkçe Sözlük Forumu DasForum’a hoşgeldiniz! Almanca öğrenmek isteyenlerin, Almanca öğretmenlerinin, Almanca eğitmenlerinin, çevirmenlerin ve mesleği gereği Almanca ile içli dışlı olan herkesin ihtiyacına uygun 25 bin civarında üstün kaliteli kaydın yer aldığı forumun kullanımı tamamen ücretsizdir. Forumda yer alan metinleri okumak için kaydolmanıza gerek yoktur. Yeni bir konu açmak ya da forumdaki bir yazıya cevap yazmak isteyenlerin ise DasForum’da ücretsiz bir hesap açmaları gerekmektedir.

DasForum’da saygın bir üslup ve dostane bir atmosferin hakim olduğunu özellikle belirtmekte fayda var.  Forumdaki bir diğer önemli konu ise soruların soruluş şekliyle ilgili. Bu yüzden DasForum’da yeni bir konu açmadan önce forum içinde araştırma yapmanın yanı sıra, Almanca dilinde yazılmış bu metni ve bu metne cevaben yazılı Türkçe metni okumanızı salık veririz.


Herzlich willkommen im kostenlosen, originalen deutsch-türkischen Lern- und Übersetzungsforum von DasSözlük! Das Forum ist ein Teil von DasSözlük und dient als kostenlose Austauschplattform für alle User. professionelle Übersetzer, Sprachwissenschaftler, Lehrer, Autoren, Journalisten sind hier genauso willkommen wie Türkisch-Lernende oder andere Laien.




LÜTFEN DİKKAT:

Eski CafeUni-hesaplarının tamamına yakınını yeniden kullanıma açmayı başarabildik. Forumdaki eski hesabını aktifleştirmek isteyenlerin şifremi unuttum fonksiyonunu kullanması rica olunur.
Eski forum kayıtlarının DasSözlük’e aktarımı esnasında bazı yazıların yanlışlıkla farklı bir rumuz altında yayına girdiğini tespit ettik. Aktarım işleminin bu amaç için geliştirdiğimiz özel bir yazılım ile yapıldığını belirtir bu durumdan olumsuz etkilenen tüm kullanıcıların affına sığınırız. Sözkonusu sorunu elle düzeltmek bir hayli meşakatli olacağı için çok gerekmediği müddetçe bu şekilde devam edilmesi ricamızı kabul etmenizi dileriz.

CafeUnis alte Forum ist wieder online! Wer sich im Forum einloggen will, wird gebeten die „Kennwort-Vergessen-Funktion“ zu benutzen. Wir konnten fast alle Accounts retten.


AFRtour: Almanya Fuar Turu B2B Partneriniz. Transfer, rehber, şehir turu, otel vb.

Baklava7 : Baklava AVM’si. Dünyanın ilk tatlı ürünler sipariş pazarı

SuperSözlük: Büyük Türkçe deyimler, atasözleri, eş, benzer ve zıt anlamlılar sözlüğü.

WebDolmetscher: Alman mahkemeleri ve devlet dairelerinde geçerli Türkçe-Almanca mükemmel çeviri.